Εΐναι πραγματικά λυπηρό και εξεπλάγην που ο φιλος ζβου, μιλησε με αυτόν τον τρόπο για ένα βίντεο που μόνο συγκίνηση μπορεί να προκαλέσει.
Μια κουβέντα μόνο σε σένα νεαρέ...ναι εσένα , κι εσένα, κι εσένα....ακόμα και σένα....
Δε ξέρω αν πρέπει να κατάγεσαι από τον Πόντο όπως εγώ, αν πρέπει να ζει ο παππούς σου (96 χρονων σήμερα), για να σου πει τη σημαίνει διωγμός, τι σημαίνει να μην ξέρεις αν θα ζήσεις η θα πεθάνεις σε ένα ταξίδι σε άγνωστο τόπο, τι σημαίνει παιδάκι ακόμα να ξεριζώνεσαι από οικογένειες φίλους γειτονιές.
Δε ξέρω τι είναι αυτό που χρειάζεται για να είναι η παράδοση αποδεκτό μέρος της ιστορίας σου. Τι χρειάζεται για να μη ντρέπεσαι που αγαπάς τον παππου και την γιαγιά σου ή που πάς στο χωριό για να βρεθείτε όλοι οι συγγενείς μαζι γύρω από ένα αρνί που φέρνει βόλτες πάνω σε ένα σίδερο. Δε ξέρω τι χρειάζεται για να καταλάβεις ότι κάποιοι πεθάναν για λίγο χώμα και άλλη ζησαν μόνο και μόνο για να μπορέσουν να το ξαναφιλήσουν.
Μάλλον τιποτα δε χρειάζεται, μάλλον τίποτα που να είναι εύκολο. Ότι το καταφέρει αυτό θα πονάει πολύ και θα έχει μέσα του θάνατο, πόνο ξεριζωμο. Καλύτερα να μείνεις με την ιδέα πού έχεις για την Ελλάδα. Καλύτερα να συνεχίσεις να ντρέπεσαι που πρέπει να διατηρείς οικογενειακούς δεσμούς, παράξενα έθιμα και να πας στην εκκλησία.
Εσύ ο νέος έλληνας πολίτης. Ο έλληνας της αμφισβήτησης και του νεανικού θυμού. Γέλασε αν θές, κορόιδεψε, ίσως έτσι γυρίζει το ποτάμι της ζωής, ίσως έτσι αξίζει ακόμα περισσότερο να αγαπάς την πατρίδα σου, να είσαι περήφανος που είσαι Έλληνας!