Μα δεν είναι το θέμα το να δίνεις πιθανότητες σε μια θεωρία, το πρόβλημα έγκυται στο να την εφαρμόσεις. Πιο πολιτισμένα συστήματα βγάζουν πιο πολιτισμένους ανθρώπους και πιο πολιτισμένοι άνθρωποι βγάζουν πιο πολιτισμένα συστήματα, δεν είναι καν εικασία, γεγονός είναι. Δεν καταλαβαίνω πού διαφωνείς με αυτό. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί την εκλαμβάνεις ως ελιτιστική διάθεση. Ίσα ίσα, θεωρείς πως ο άνθρωπος είναι ικανός για πιο πολιτισμένα κοινωνικοοικονομικά συστήματα.
Στα λόγια μου έρχεσαι. Οι αριστεροί εν γένει πιστεύουν ότι το σύστημα που υποστηρίζουν είναι πιο πολιτισμένο, συνεπώς λένε ότι και αυτοί είναι πιο πολιτισμένοι (μορφωμένοι κτλ) από τους υπόλοιπους (<-ελιτίστικη διάθεση). Τα προβλήματα είναι 2 (ή 1 στην πραγματικότητα; ): 1) Όπου εφαρμόστηκαν οι θεωρίες αυτές, το σύστημα δεν ήταν πιο πολιτισμένο. 2) Το ότι υποστηρίζεις ένα σύστημα, δε σε κάνει αυτομάτως ικανό και να το εφαρμόσεις. (Βασικά είναι ένας λόγος και είναι ο 2ος
)
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τους περισσότερους άθεους. Θεωρούν τους υπόλοιπους αμόρφωτους, απολίτιστους κτλ που πιστεύουν στο Θεό. Ίσως και με αυτούς που δεν είναι οπαδοί κάποιας ομάδας και η λίστα συνεχίζεται.
Θα παρατηρήσεις εδώ ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες που ανέφερα (αριστεροί, άθεοι, μη οπαδοί ομάδας) είναι μειοψηφούσες στην Ελληνική κοινωνία. Αυτό τους δίνει κι άλλο ένα ατού. Να το παίζουν και καταπιεσμένοι από την εξουσία (πλειοψηφία). Λίγο μάρτυρες ρε παιδί μου.
Και θα επανέλθω τώρα σε ένα θέμα που έχω θίξει και παλαιότερα. Σε αυτό το νήμα, τα πράγματα μεταξύ αριστερών και μη αριστερών έχουν αντιστραφεί αριθμητικά. Εδώ οι αριστεροί είναι οι πλειοψηφία. Θα πρέπει να αναρωτηθείς ποιος έχει πιο πολιτισμένη συμπεριφορά, τώρα που έχουν αντιστραφεί οι όροι;
Δεν έχω υπηρετήσει και δεν ξέρω και εάν θα υπηρετήσω. Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα πήγαινα, εάν αποφασίσω να πάω, είναι αυτός ακριβώς που είπες: για λόγους υπεράσπισης.
Δεν ρώτησα αν θα υπηρετήσεις τη θητεία σου. Ρώτησα αν αύριο μας κήρυτταν τον πόλεμο οι Τούρκοι, θα πολεμούσες;