hahah τί ακριβώς προσπαθείς να κάνεις? Να σκιαγραφήσεις το πορτραίτο ενός αριστερού?
Στα λόγια μου έρχεσαι. Οι αριστεροί εν γένει πιστεύουν ότι το σύστημα που υποστηρίζουν είναι πιο πολιτισμένο, συνεπώς λένε ότι και αυτοί είναι πιο πολιτισμένοι (μορφωμένοι κτλ) από τους υπόλοιπους (<-ελιτίστικη διάθεση). Τα προβλήματα είναι 2 (ή 1 στην πραγματικότητα; ): 1) Όπου εφαρμόστηκαν οι θεωρίες αυτές, το σύστημα δεν ήταν πιο πολιτισμένο. 2) Το ότι υποστηρίζεις ένα σύστημα, δε σε κάνει αυτομάτως ικανό και να το εφαρμόσεις. (Βασικά είναι ένας λόγος και είναι ο 2ος )
Το ίδιο έγραψα πιο πάνω, λέγοντας πως τ
ο πρόβλημα έγκυται στο να την εφαρμόσεις (μια αριστερή θεωρία). Και τους πιο hardcore κομμουνιστές να βάλεις να ιδρύσουν μία κοινωνία from scratch, είναι πιθανό να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Το να διαβάζω Μπακούνιν, δε με κάνει αυτόματα ανώτερο.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τους περισσότερους άθεους. Θεωρούν τους υπόλοιπους αμόρφωτους, απολίτιστους κτλ που πιστεύουν στο Θεό. Ίσως και με αυτούς που δεν είναι οπαδοί κάποιας ομάδας και η λίστα συνεχίζεται.
Θα ήθελα να διαχωρίσω τους ανθρώπους 1 που πιστεύουν σε έναν Θεό από αυτούς που πιστεύουν σε μία οργανωμένη θρησκεία και τους δεύτερους σε 2α συμβατικούς και 2β φονταμεταλιστές. [σβήνω ό,τι έγραψα γιατί δεν είναι της παρούσης να πλατιάσω σε αυτό το θέμα] και συνοψίζοντας, οι ομάδες στο 2, έχουν ένα κοινό στοιχείο. Αυτό είναι η ευκολία αποδοχής μιας πληροφορίας. Η θρησκεία είναι μια πληροφορία, σωστά? Εάν ξεκινούσε η ανθρωπότητα από την αρχή, θα έβλεπες εντελώς διαφορετικές θρησκείες και είναι λογικό γιατί είναι μία τεχνητή πληροφορία. H ευκολία αποδοχής μίας πληροφορίας που περιλαμβάνει τόσα αφύσικα γεγονότα (από παρθένες εγγύους μέχρι αναστάσεις νεκρών) σε τόσο μεγάλο βαθμό, σημαίνει πως η πλειοψηφία των θρήσκων έχουν ένα θέμα με την κριτική σκέψη. Εάν κάποιος πιστεύει πως ένας δράκος θα έρθει να κάψει εμένα που δεν πιστεύω στο Δράκο και όχι αυτόν που πιστεύει, μήπως είναι λίγο επικίνδυνος? Μήπως είναι ικανός να πιστέψει το Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ? Για 2β δεν μπαίνω καν στον κόπο.
Ο ορθολογισμός ΕΙΝΑΙ στοιχείο του πολιτισμού. Χωρίς αυτόν πιθανότατα θα κυλιόμασταν ακόμη στα σκατά του σκοταδισμού, επειδή αντίο Αναγέννηση.
Θα παρατηρήσεις εδώ ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες που ανέφερα (αριστεροί, άθεοι, μη οπαδοί ομάδας) είναι μειοψηφούσες στην Ελληνική κοινωνία. Αυτό τους δίνει κι άλλο ένα ατού. Να το παίζουν και καταπιεσμένοι από την εξουσία (πλειοψηφία). Λίγο μάρτυρες ρε παιδί μου.
Επειδή ανήκω και στις 3 ομάδες (στην πρώτη με πολλά ερωτηματικά) θα μπορούσα να απαντήσω εμπειρικά, δεν αντιπροσωπεύω κανέναν αριστερό-άθεο-μη οπαδό.
Καταπίεση? Μία από τις μεγαλύτερες αξίες μου, και πολλών αριστερών και εδώ είναι που τα βρίσκουμε, είναι η ελευθερία. Απολαμβάνω πολλές ελευθερίες που προσφέρει η κοινωνία που ζω και θα ήθελα περισσότερες, σε πολλούς τομείς. Θα μπορούσες να πεις πως νιώθω καταπιεσμένος σε φάσεις, αν και δεν κατάλαβα πώς ακριβώς χρησιμοποιείς τη λέξη. Δεν είμαι αχάριστος, αναγνωρίζω πόσο τυχερός είμαι που ζω σε μία ελεύθερη κοινωνία σε σχέση με την υπόλοιπη γη, όπως και αναγνωρίζω τα αγαθά και τις υπηρεσίες που μου προσφέρει η ελεύθερη οικονομία. Αλλά δε μένουμε εδώ, επειδή λολ την κάτσαμε λαχείο, τα σκατά είναι εκεί έξω και τίποτε δεν είναι δεδομένο. Πιστεύουμε σε κάτι καλύτερο.
Καταπίεση λογω θρησκείας. Σε προσωπικό επίπεδο όχι πολλά, οικονομικά σαφώς και πληρώνουμε την Εκκλησία Α.Ε με το ζόρι και επίσης θα ήθελα να δω την Εκκλησία ακόμα πιο μακριά από το Κράτος.
Καταπίεση λόγω μπάλας... ??
Για να καταλάβω, θεωρείς πως οι αντισυστημικοί-άθεοι-μη οπαδοί θεωρούν πως είναι ανώτεροι.
Ο κάθε άνθρωπος θεωρεί ανώτερο τον εαυτό από τη μάζα. Είναι αστείο μερικές φορές ν'ακούς κάποιον να μιλάει για μάζες στον γ' βαθμό. Εμείς είμαστε η μάζα.
Τί παίζει τώρα όμως? Ο χριστιανός πιστεύει πως είναι ανώτερος επειδή πιστεύει στην πραγματική θρησκεία, ο εθνικιστής επειδή η φυλή του είναι η ανώτερη, ο ολυμπιακός επειδή είναι ολυμπιακός και όχι κάποια άλλη ομάδα, ο κάγκουρας επειδή έχει πιο ψιλή αεροτομή, ο ροκάς επειδή ακούει την πιο γαμάτη μουσική. Κάθε άνθρωπος βρίσκει αλλλού την ουσία.
Εάν τα πάω πιο καλά με ανθρώπους που δίνουν ουσία στην ελευθερία και τον πολιτισμό αντί με ανθρώπους που ανεμίζουν σημαίες ποδοσφαιρικών ομάδων (πολλές φορές το ένα δεν αποκλείει το άλλο), τότε συγώρεσέ με για την ελιτισμό μου.
Και θα επανέλθω τώρα σε ένα θέμα που έχω θίξει και παλαιότερα. Σε αυτό το νήμα, τα πράγματα μεταξύ αριστερών και μη αριστερών έχουν αντιστραφεί αριθμητικά. Εδώ οι αριστεροί είναι οι πλειοψηφία. Θα πρέπει να αναρωτηθείς ποιος έχει πιο πολιτισμένη συμπεριφορά, τώρα που έχουν αντιστραφεί οι όροι;
Δεν περιμένω ανεκτικότητα στο φασισμό, όχι από αριστερούς, αλλά από κανέναν άνθρωπο. Γιατί πολύ απλά οι φασίστες είναι η επιτομή της μη αντεκτικότητας (υπάρχει αντώνυμο της ανεκτικότητας?) και αυτόματα, η εναντίωση στο φασισμό είναι υπεράσπιση πολλών και διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Διαφωνώ με τον τρόπο που μίλησαν πολλά από τα παιδιά σε φάσεις, κυρίως επειδή τα λεγόμενά τους είχαν στόχο παιδιά όπως τον pancy και τον hitman. Δεν είναι τίποτε φτασμένοι χρυσαυγίτες, νομίζω πως είναι απλά μπερδεμένοι. Έχω υπάρξει μπερδεμένος και ρατσιστής κάπου στην εφηβεία και δεν άλλαξα έχοντας κάποιον αριστερό πάνω από το κεφάλι μου. Ίσα-ίσα, θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, να επιμείνω πιο πολύ στις θέσεις μου, από αντίδραση και ανάγκες αυτοεπιβεβαίωσης. Εάν είχαμε πραγματικούς φασίστες στο φορουμ, τότε και λίγα τους είπαν οι αριστεροί.
Καμία ανεκτικότητα σε όποιον είναι εναντίον της ανεκτικότητας. Καμία ανεκτικότητα στο φασισμό, είτε φοράει σβάστιγκα, είτε σταυρό, είτε σημαία.
Δεν ρώτησα αν θα υπηρετήσεις τη θητεία σου. Ρώτησα αν αύριο μας κήρυτταν τον πόλεμο οι Τούρκοι, θα πολεμούσες;
Επειδή στερούμαι εμπειρίας, πώς λειτουργεί αυτό? Κυρήσσεται πόλεμος, εγω δεν έχω παρουσιαστεί πουθενά πριν στο παρελθόν και σκάω στο Ρουφ και λέω "Conscript reporting"? Ή ρωτάς εάν θα πήγαινα με χαρά στον πόλεμο σε περίπτωση drafting, γιατί επιλογή να μην πάω δε θα υπήρχε.