Μα από ποιον καθορίζεται η εν λόγω ηθική Άλεξ; Δε δέχεσαι ότι καθορίζεται από την κοινωνία την ίδια (ή τουλάχιστον την πλειοψηφία της) και συνεπώς αντανακλάται στους νόμους (σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα);
Βρε χρυσό μου παιδί, άσε τις υπεκφυγές και πες μου, λοιπόν, εσύ θεωρείς ηθικό κάποιος να νομοθετεί και να θεσπίζει ολοένα και νέους νόμους που οδηγούν τους ανθρώπους στην ανέχεια, τη φτώχεια, τη λιμοκτονία και την αυτοκτονία;
Εν πάσει περιπτώσει, η υπογραφή του Μνημονίου είναι νόμιμη; Είναι νόμιμη σα διαδικασία η νομοθεσία; Τι θα πει "η ηθική αντανακλάται στους νόμους"; Όχι βέβαια, δεν αντακλάται. Σε μία ιδανική κοινωνία θα συνέβαινε αυτό, όχι σε μία οποιαδήποτε σύγχρονη κοινωνία, πόσω μάλλον την ελληνική κοινωνία του Μνημονίου.
Αν αύριο ο νόμος λέει να καταδίδουμε συνανθρώπους μας, δικαιολογούμαστε να το κάνουμε;
Για άλλη μία φορά, όλα καταλήγουν στο ερώτημα πασπαρτού: πού ακριβώς διαγράφεις τη γραμμή της δημοκρατίας από τη μη δημοκρατία, της ηθικής από την ανηθικότητα;
Γιατί η παρανομία είναι ευδιάκριτη.
Εν τέλει, μία δημοκρατικά εκλεγμένη εξουσία που αντιμάχεται τα δημοκρατικά δικαιώματα εξακολουθεί να αποτελεί δημοκρατία; Η δημοκρατία χωράει το φασισμό; Ή απλώς σφραγίζεται με τη διαδικασία εκλογής και η ηθική δεν έχει ανάγκη ύπαρξης επειδή εκφράζεται από το νόμο;
Edit:
Reactor, είναι λογικό να τους ενοχλεί ο Σοφοκλής, παρότι είναι Έλληνας. Δε συνάδει με τα πρότυπα της αρείας φυλής.
Επίσης, είναι λογικό ο Μιχαλολιάκος να μη θεωρεί το Γλέζο ήρωα του 1940 και ο Κασιδιάρης, ανίστοιχα, την πράξη του Γλέζου αντιστασιακή. Προσωπικά το δέχομαι. Κι εγώ, αν ήμουν δογματικός και κάποιος κατέβαζε τη σημαία μου (στην προκειμένη, τη ναζιστική), θα ενοχλούμουν μαζί του. Το ίδιο είχαν ενοχληθεί και η "πατριωτική"
Βραδυνή, το
Ελεύθερο Βήμα ή η ομάδα "Χ", για παράδειγμα. Αυτό, μόνο, πρέπει να το δουν οι ψηφοφόροι της ΧΑ (βλέπε pancy, hitman), για να κατανοήσουν ότι αυτό από μόνο του τούς καθιστά μη πατριώτες, άρα και ψεύτες.
Και το ότι είναι ψεύτες έχει αποδειχθεί πολλάκις. Από το πιο απλό ψέμα (βλ. συνέντευξη Μιχαλολιάκου παραπάνω, α. σε διάστημα ενός λεπτού ο Γλέζος εκεί που σίγουρα δεν είχε αδερφό, ξαφνικά απέκτησε έναν, ή β. τα περιοδικά της ΧΑ είναι μονταρισμένα, πιο μετά γίνονται έγγραφα προ 30ετίας, μετά ξανά πειραγμένα, μετά άρθρα διαφόρων της οργάνωσης προ δεκαετιών), μέχρι το πιο τραβηγμένο (α. στην αρχή "δεν έχουμε πρόβλημα με τους νόμιμους μετανάστες", μετά "δεν υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες", β. αρχικά "είμαστε πατριώτες, όχι ρατσιστές ή ναζί", μετά "είμαστε εθνικιστές κι έχουμε πρόβλημα ακόμη και με τους μελαμψούς Έλληνες", κι έπειτα "είμαστε ναζί, αλλά δεν έχουμε κλέψει", γ. "Έχουμε το 50 - 60% της Ελ.Ασ. με το μέρος μας [...] και η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για εμφύλιο πόλεμο" και, δύο ώρες αργότερα, "ο κύριος Παναγιώταρος δε μίλησε ποτέ για εμφύλιο πόλεμο", ή δ. "έχουμε γεμίσει υπανθρώπους και τρισάθλιους μετανάστες", δύο μέρες μετά "όχι, εντάξει, δεν τους θεωρούμε υπανθρώπους, απλά διαφορετικούς").
Και η λίστα συνεχίζεται κυριολεκτικά με εκατοντάδες παραδείγματα (αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες ψέματα της τελευταίας εβδομάδας).
Σημειώνω μονάχα, για να μη λένε ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν, το ακόλουθο πραγματικό διαμάντι:
"Αν ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος δεν σταματούσε την αναγεννητική πορεία του Εθνικοσοσιαλισμού....ο άνθρωπος θα εξερευνούσε μακρινά άστρα"
Η. Κασιδιάρης, "Ο Χίτλερ πέρα από την Ιστορία", 20/4/2011