Επιτέλους, dfk, έτσι μου δημιουργείς και μένα την όρεξη να συνομιλήσουμε. Επιτέλους απάντησες με επιχειρήματα, ωραία και σταράτα.
Λοιπόν, συμφωνώ σε αρκετά σημεία από τα δικά σου λόγια.
Σημείωση: Όταν μιλάμε, επομένως, για οικονομικούς πόρους, αναφερόμαστε στην Πολιτεία. Εσύ ποιος λες να αναλάμβανε την ανθρωπιστική Παιδεία; Εγώ κι εσύ; Ας μην αγοράσει κατεστραμμένα υποβρύχια και σάπια τανκς, ας μην αγοράσει καν όπλα η Ελλάδα για ένα διάστημα, κι ας αναλάβει την τόσο πολυπόθητη ανθρωπιστική παιδεία, όπως λες. Για τη δε Παιδεία, θα χρειαστούν μερικές δεκαετίες, όπως καταλαβαίνεις.
Διόρθωση 1: Όπως, πάλι, μπορείς να συμπεράνεις, ένας μορφωμένος λαός δε θα φερόταν με τόση επιπολαιότητα, όυτε θα επιδιδόταν σε τόσο κακή οικονομική διαχείριση. Η Παιδεία που λέγαμε. Όσον αφορά αυτό, μην ξεχνάς ότι τη συνείδηση του "εύκολου χρήματος" (βλ. easy money system) την εισήγαγε και διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ και, εν συνεχεία, η εκάστοτε κυβέρνηση.
Διόρθωση 2: Ο λαός δεν είχε καμία επιλογή, καμία επίγνωση της κατάστασης που οι
δεξιές (και τονίζω, δεξιές) κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, σε αντίθεση με το παράδειγμα ενός χρεωμένου νοικοκυριού. Ήταν επιλογή των κυβερνήσεων η διαφθορά, η ασυδοσία, η οικονομική κατρακύλα, η κακοδιαχείριση, το μαγείρεμα των δεικτών. Όχι του κόσμου. Βέβαια, τώρα ο κόσμος που έχει επίγνωση της κατάστασης (ή, μάλλον, μίας κατάστασης που διαφέρει σημαντικά από την πραγματικότητα), ψηφίζει τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης για να τη διορθώσουν. Η κατάσταση θυμίζει ένα
πολύ κακό ανέκδοτο, από αυτά που τα συναντάς συνέχεια στη ζωή σου, μα πότε δε μπορείς να γελάσεις. Όμως, ξέρεις ότι, κατά μία έννοια, είναι αστείο.
Συμπέρασμα: Το μόνο που καταλαβαίνω εγώ, από αυτά που μου αναφέρεις, και στο οποίο συμφωνώ είναι ότι η χώρα διψάει για οικονομική και οργανωτική εξυγίανση. Ο λόγος ύπαρξης του μνημονίου, παρά τα κακομαγειρεμένα νούμερα (που εσύ αρνείσαι να παραδεχθείς) είναι σοβαρός, ακόμη και σωστός. Κανένα από τα μέτρα που εισαγάγει ή και υπαγορεύει, αν θες, δε με βρίσκει σύμφωνο. Κανένα.
Το έχω ξανασυζητήσει εδώ, αλλά μόνο η ιδιωτικοποίηση είναι το μεγαλύτερο, πιο επαίσχυντο, αισχρό, κακοπροαίρετο βήμα που μπορεί μία επιχείρηση / χώρα να κάνει, για να εξυγιάνει την οικονομία της. Μπορώ να σου πω δεκάδες (στην κυριολεξία) παραδείγματα, όμως η γενική κατεύθυνση είναι να ξεπουληθεί οτιδήποτε είναι δημόσιο, για να προωθηθεί η ελεύθερη αγορά.
Για (ένα μόλις) παράδειγμα, ο ΟΠΑΠ έχει ετήσιο καθαρό κέρδος ~700 εκατομμύρια ευρώ. Η τιμή πώλησης του 29% από το συνολικό 34% που κατέχει το δημόσιο, αρχικά και ιδιαίτερα αισιόδοξα, εκτιμήθηκε στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως πριν το ξεδιάντροπο ξεπούλημα, όμως, η κυβέρνηση ανακοίνωση την αύξηση του φορολογικού συντελεστή (από 20% σε 30%) στην επιχείρηση του ΟΠΑΠ, ρίχνοντας έτσι την τιμή σε επίπεδα με ταβάνι τα 400 εκατομμύρια. Καταλαβαίνεις για τι ποσά μιλάμε; Καταλαβαίνεις την απόσβεση; Να σε βοηθήσω λίγο παραπάνω: Το δημόσιο τσέπωνε το 34% των ετήσιων κερδών του ΟΠΑΠ, συν 70-80 εκατομμύρια σε φόρους, ενώ ο ίδιος ο ΟΠΑΠ είχε φιλανθρωπική/κοινωνική δράση με 9ψήφια ποσά, τα οποία υπαγορεύονταν από το κράτος. Τώρα, το κράτος δε θα έχει τη δυνατότητα (5% γαρ) να διοικήσει/υπαγορεύσει τη δράση αυτή, θα χάσει το μερίδιο του κέρδους και θα ξεπουλήσει αυτά τα χρήματα σε ιδιωτικά συμφέροντα με ένα ποσό τόσο αστείο, η απόσβεση του οποίου για τον ιδιώτη θα έρθει σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το διανοείσαι; Μιλάμε για μία από τις 4 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (δημόσιες και ιδιωτικές μαζί).
Μπορώ να σου αναλύσω
όλα τα μέτρα που εισαγάγει το Μνημόνιο 2, για παράδειγμα. Το έχω κάνει παλαιότερα στο φόρουμ της σχολής μου και γελούσαμε.
Φορολογία στον Κλήρο
Αξιοποίηση Ολυμπιακών έργων
Μείωση των πολεμικών δαπανών
Τήρηση των υποχρεώσεων των καναλιών προς το Κράτος (ΔΕΗ, άδειες κλπ.)
Αξιοποίηση Δημόσιας ακίνητης περιουσίας
Αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης
Κατάργηση/Σημαντική μείωση του μισθού του βουλευτή (κάνει κι άλλη δουλειά)
Κατάργηση επιδοτήσεων στα κόμματα
Όλα ξεκινάνε από το Δημόσιο πάντως. 780000 υπάλληλοι σε κράτος 12μ, από τη στιγμή που η Γαλλία έχει 200000 με πληθυσμο 66μ. Τι να λεμε τωρα...
Τα παραπάνω πώς σου φαίνονται; Εμένα, αυτά τα μέτρα μού ακούγονται στην σωστή κατεύθυνση.
Είναι δυνατόν να υπερχρεωθήκαμε για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και να μην αξιοποιούμε κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως το ολυμπιακό χωριό;
Είναι δυνατόν η τρικομματική κυβέρνηση να δικαιολογεί την προσεχή ιδιωτικοποίηση, επικαλούμενη την αδυναμία οργάνωσης της δημόσιας περιουσίας και τη δυνατότητα εξυγίανσης των προς ξεπούλημα οργανισμών από το ιδιωτικό κεφάλαιο;
Είναι δυνατόν να πιστεύει κανένας ότι η χώρα γίνεται
ανταγωνιστική επειδή έχει ρίξει το επίπεδο των μισθών κατά 80%; ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ; Ειλικρινά, μετά από το φιασκό της ΔΝΤ-κρατίας, αν είχα τη δυνατότητα, θα καταργούσα τη λέξη ανταγωνιστικός. Σε όλες τις γλώσσες.
Πιστεύει κανένας ότι με την κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και την παράλληλη διατήρηση ή και αύξηση του επιπέδου των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης μπορεί να αντιμετωπιστεί μία ύφεση; Ποιος οικονομολόγος το ισχυρίστηκε αυτό; Έναν βρείτε, ρε παιδιά. Έναν. Να σας βρω δεκαπέντε που έχουν μείνει στην ιστορία -και όχι στα μισθολόγια του ΔΝΤ- και που ισχυρίζονται το ακριβώς αντίθετο.
Και, εν τέλει, αποδίδει η εφαρμοσμένη και ολοένα πιο ασφυκτική λιτότητα; Ποια νούμερα το αποδεικνύουν;
Διόρθωση 3: Οι δημόσιοι υπάλληλοι, τον Ιούλιο 2012 και πριν τις προωθούμενες απολύσεις, είναι 665.000. Και, πλέον, με μισθούς σχετικής φτώχειας.
Αυτά για την ώρα.