DFK, καταλαβαίνω από που έρχεσαι (και διαφωνώ έντονα), μα η αντιαριστερή μανία σου φανερώνει προκατάληψη και πολλά κενά στους συλλογισμούς σου. Αντιμετωπίζεις την ελλάδα σαν κάποια αυτόνομη και αποκομμένη ύπαρξη, για της οποίας τα δεινά ευθύνονται "η μεταπολίτευση" και "οι αριστεροί".
Δεν προέρχομαι από κάπου, απλά είμαι ρεαλιστής. Προφανώς ο ρόλος της αριστεράς δεν είχε τη βαρύτητα που είχαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αλλά κατά τη γνώμη μου όχι μόνο δεν πρόσεφερε, αλλά ισχυροποίησε τον άρρωστο συνδικαλισμό. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τους λόγους με τους οποίους καταδικάζω την τωρινή στάση της αριστεράς.
1) Ποια η άποψή σου για το "Ευρωπαϊκό Όραμα" εν γένει; Κατ' επέκταση, τι πιστεύεις για τη δημοσιονομική κατάσταση και νομοθεσία της Ε.Ε.; Πιστεύεις πως η Ευρωπαϊκή ένταξη σχετίζεται με την τωρινή κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας;
Δε μπορώ να σου πω ότι θεωρώ την ΕΕ τη γη της επαγγελίας για την Ελλάδα. Ειλικρινώς δεν είμαι καθαρά υπέρ της Ευρωπαϊκής πορίας, αλλά δεν είμαι και κατά. Στην Ελλάδα δυστυχώς, το "σκληρό" ευρώ αντί να γίνει έργα υποδομής λόγω των χαμηλών επιτοκίων έγινε λουλούδια στα μπουζούκια και mercedes. Δεν πιστεύω ότι φταίει το ευρώ για τα χάλια της χώρα, αλλά το πως το χειριστήκαμε. Όχι όμως ότι το ευρώ και η ΕΕ είναι μονόδρομος.
2) Αν δεχτούμε την υπόθεση πως η πολιτική (βλ. ενασχόληση με τα κοινά), ως δημόσιο αγαθό και ιδιαίτερα στο νεότερο κομμάτι της κοινωνίας, αν θες, έχει μαραζώσει και η δημόσια πολιτική σφαίρα έχει συρρικνωθεί, ποιες πιστεύεις πως είναι οι κινητήριες δυνάμεις του φαινομένου αυτού;
Η ενασχόληση με τα κοινά μαράζωσε διότι όλοι είχαν φράγκα και δεν τους ενδιέφερε τι θα γίνει για ένα κομμάτι και για ένα άλλο η αηδία για τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Το δεύτερο κομμάτι είναι το μικρότερο όμως και αυτό φαίνεται στα ποσοστά που συγκέντρωναν τα κόμματα εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια.
Πιστεύω η οικονομική κρίση αλλάζει την αδιαφορία, γιατί οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να σφίγγονται και βλέπουν ότι η μεταπολίτευση δεν οδήγησε πουθενά. Έτσι ο λαός πλέον αρχίζει να ασχολείται πολύ περισσότερο με τα κοινά και αυτό θα φανεί και στο μικρότερο ποσοστό αποχής που θα υπάρξει σε αυτές τις εκλογές.
3) Πιστεύεις πως, στην Ελλάδα, η εντατικοποίηση της εξάσκησης νεοφιλελεύθερης πρακτικής σε θεσμικό επίπεδο θα αντιστοιχήσει σε άνοδο του βιοτικού επιπέδου; Πιστεύεις πως τα προτάγματα του νεοφιλελευθερισμού ταυτίζονται με τα (αριστερά) προτάγματα για ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία (ρητορική ερώτηση, την οποία όμως στηρίζω στον αυτοχαρακτηρισμό σου ως ανθρωπιστή);
Τα περισσότερο προηγμένα οικονομικώς και κοινωνικώς κράτη στον πλανήτη, σε αυτά συγκαταλέγω την Ελβετία, τη Δανία, τη Σουηδία και ίσως τη Νορβηγία ακολουθούν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Αλλά κακώς νομίζεις ότι εγώ υποστηρίζω με λύσσα το μοντέλο αυτό. Όπως και το ευρώ δεν είναι πανάκεια, ούτε και ο διάβολος.
Εφαρμοζόμενο σωστα όμως μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από το σοσιαλισμό (και σίγουρα τον κομμουνισμό) κατά τη γνώμη μου. Πάντως δεν είναι αυτό το πρόβλημα της Ελλάδος και πάλι, ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει, και ούτε γι' αυτό κατηγορώ την αριστερά.
Οι ωραίες ιδέες (ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία) γίνονται πραγματικότητα μετά τις αναγκαίες (επιβίωση)...
4) Θεωρώντας, ως μέρος του αριστερού φάσματος, άτομα όπως η Άρεντ και ο Καστοριάδης, τι σε κάνει να ταυτίζεις την αριστερά με το ΚΚΕ και τη σταλινική Ρωσία; Σε περίπτωση που δεν ισχύει αυτή η ταύτιση από πλευράς σου, τι σε κάνει να πιστεύεις πως εάν "η αριστερά" ερχόταν στην εξουσία, θα είχαμε κουπόνια και 200 ευρώ έκαστος;
Και πάλι κάνεις λάθος. Δε θεωρώ ότι η αριστερά ταυτίζεται με τη σταλινική Ρωσία. Το μεγάλο έγκλημα που κάνει η αριστερά αυτή τη στιγμή είναι ότι λαϊκίζει όπως έκανε ο Α. Παπανδρέου το '81 υποσχόμενη στο λαό λαμπρές μέρες από τη πάταξη του κεφαλαίου. Πράγμα που όποιος έχει λίγο μυαλό ξέρει ότι δε μπορεί να γίνει.
Ακριβώς γι' αυτό η αριστερά δε θέλει να κυβερνήσει, γιατί μπορεί μόνο να αντιπολιτεύεται. ΑΝ κυβερνούσε (είπαμε δε γίνεται αυτό, αλλά ας το δούμε θεωρητικά) τι ακριβώς θα έκανε; Που θα έβρισκε τα χρήματα να προσλάβει κι άλλους ΔΥ όπως λέει ο κ. Τσίπρας ή πόσες επιχειρήσεις θα έμεναν στην Ελλάδα αν ο βασικός μισθός ήταν 1500€ όπως λέει η κ. Παπαρήγα; Γι' αυτό θα καταλήγαμε στα 200€ και στο δελτίο.
5) Καθόλου θεωρητικά: πως ακριβώς ταυτίζονται σε "κοινωνική επικινδυνότητα" μια οργάνωση της οποίας πλείστα όσα μέλη είναι καταδικασμένοι εγκληματίες για τα βαρύτερα εγκλήματα του ποινικού δικαίου με ένα ευρύτατο φάσμα αριστερών τοποθετήσεων, που ξεκινάει από τη ΔΗΜΑΡ και φτάνει ως την Ανταρσύα;
Το μονοπάτι της ΧΑ είναι σαφώς χειρότερο από αυτό της αριστεράς, αλλά δε συγκεντρώνει τέτοιο μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος. Και πάλι δεν καταλαβαίνει ότι δεν έχω πρόβλημα με τις αριστερές τοποθετήσεις εν γένει, αλλά με το ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και ο χρόνος τελειώνει. Ήδη μας φάγανε τα 2 τελευταία χρόνια χωρίς να κάνουν σχεδόν τίποτα, θα το θεωρούσα καταδίκη να κινηθούμε προς τα μια ιδεολογική πλευρά που δεν ταιριάζει στον Έλληνα και ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο.
Και εξηγούμαι. Σίγουρα οι ιδέες τις αριστεράς είναι θαυμάσιες, ελευθερία, ισότητα, η εξουσία στο λαό κτλ. αλλά κατά τη γνώμη μου ο Έλληνας αντιδρά πολύ καλύτερα σε ένα ισχυρά πειθαρχημένο περιβάλλον. Η Αλλαγή του '81 είχε και αυτή την κακή επιρροή. Ουσιαστικά κατήργησε την πειθαρχία και την ιεραρχία, δίνοντας στον κόσμο, εκτός από τις πολλές παροχές, και μια ανεξέλεγκτη ελευθερία. "Κάνουμε ότι θέλουμε και δε θα μας κάνει κανείς τίποτα".
Άλλωστε πίσω από την οικονομική πτώχευση, το σημαντικότερο είναι ότι έχει επέλθει μια ηθική πτώχευση του λαού. Η οποία κυρίως επιτεύχθει διότι του δόθηκε μια κακώς εννοούμενη ελευθερία και αυτό έγινε κατά ένα ποσοστό για να προσελκύσει τους αριστερούς ψηφοφόρους.
Υγ. Εν προκείμενω, μάλλον εσύ λαϊκίζεις, κάνοντας πως δε γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ της τυπικής ανάγκης για αγαθά των ανθρώπων και του καπιταλιστικού (με ουσιαστικά φονταμενταλιστικές πτυχές) κέρδους.
Δεν έχω λόγο να λαϊκίζω, δε ζητώ κανενός την ψήφο, ούτε έχω κάποιο προσωπικό συμφέρον από την κουβέντα αυτή. Είναι η γνώμη μου ότι η αριστερά στο παρόν χρονικό σημείο μπορεί να μας οδηγήσει μόνο σε μια κατάσταση που δε θα επιτυγχάνονται αυτά που θεωρούμε τώρα τυπικές ανάγκες.
Όπως πιθανότατα το ίδιο θα κάνουν και τα κόμματα του μνημονίου, λόγω του ότι απαρτίζονται κατά συντριπτική πλειοψηφία από ανθρώπους σάπιους ηθικά και ανίκανους να πετύχουν κάτι άλλο εκτός από κούφιο πολιτικό λόγο.
Ελπίζω να σε κάλυψα με τις απαντήσεις μου.
Ακόμα περιμένω πάντως μια απάντηση στο ερώτημά μου τι μπορεί να κάνει η αριστερά για τη χώρα στην παρούσα φάση.