Υ.Γ: Και το φιλοσοφικό ερώτημα της ημέρας: Ελευθερία ή δικαιοσύνη;
Της ημέρας, ε; Αυτή η φράση καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τις βάσεις της σκέψης σου. Ο ψευδοδιαχωρισμός ελευθερίας και δικαιοσύνης και το "δίλημμα" στο οποίο αναφέρεσαι έχουν τις βάσεις τους σε μια συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη ρητορική. Παραμερίζοντας μια πιθανή ανάλυση της γενεαλογίας αυτού του τρόπου σκέψης, όπως και μια ερμηνεία του πως εφαρμόζεται στην καθημερινότητα των θιασωτών του και στο κοινωνικό γίγνεσθαι εν γένει, θα ήθελα μόνο να μου εξηγήσεις, με απλά και συνοπτικό τρόπο, τη μεθοδολογία με την οποία φτάνεις στο συμπέρασμα πως η κοινωνική δικαιοσύνη και η ελευθερία (αν και είμαι σίγουρος πως οι ορισμοί μας της ελευθερίας είναι ριζικά διαφορετικοί) είναι αλληλοαποκλειόμενες έννοιες.
Ανησυχείς μήπως κηρύξουμε τον πόλεμο σε όλη την Ευρώπη και αρχίσουμε τον 3ο ΠΠ; Το έχω ξαναγράψει ουδεμία σχέση έχει η ψυχοσύνθεση του σημερινού Έλληνα με αυτή του Γερμανού του μεσοπολέμου.
Κατά τη γνώμη σου, λοιπόν, το πρόβλημα του ζητήματος του εκφασισμού της κοινωνίας περιορίζεται στο αν θα αποτελέσουμε την κινητήρια δύναμη πίσω από τον 3ο Π.Π. Η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η τρομακτική αύξηση των εκφάνσεων φασιστικής βίας, η θυμική εκτόνωση που λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης ως προς τα ζητήματα πολιτικής οικονομίας μαζί με τη γενικότερη σταδιακή ένταξη της Χ.Α. ως μιας ακόμα παραφυάδας του συστήματος και η σταδιακή εξάλειψη τόσο των προαναφερθέντων δικαιωμάτων όσο και της προαναφερθείσας ελευθερίας δε δείχνουν να σε κόπτουν ιδιαιτέρως.
Ίσως επειδή, όντας ο ακραιφνής πραγματιστής που διακηρύσσεις πως είσαι, διαισθητικά κατανοείς πως οι στόχοι σου δεν απέχουν από αυτούς της Χ.Α. Για τα μέσα, θα κάνουμε λίγο τα στραβά μάτια...
Ως προς το σημερινό τηλε-γεγονός, λογικό είναι να υπάρξει τώρα συσπείρωση στους κόλπους της Χ.Α. (βλ. ανόητους σαν τον πάνσι), μα σίγουρα θα μειωθούν και τα ποσοστά της, μιας και όπως και να 'χει, πολλοί από τους περιστασιακούς ψηφοφόρους της θα συνειδητοποιήσουν πιο ξεκάθαρα τι είδους ζώο έβαλαν στα σαλόνια τους.