Αυτό είναι η επιχειρηματολογία που λέγαμε, ε;
Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ, θεωρώ τη ΧΑ πολύ μεγαλύτερη απειλή από τον Τζήμερο γι' αυτό και ασχολήθηκα περισσότερο με τους νεοναζί δολοφόνους. Παραθέτω (ενδεικτικά και επιπρόσθετα σε αυτό του pyro) μόνο ένα άρθρο, η αξιολόγηση του οποίου προφανώς εξαρτάται από τη σκοπιά με την οποία μελετάς κάποια θέματα - με άλλα λόγια, δε θα μου 'κανε εντύπωση να συμφωνείς με τις θέσεις του.
Ο Mr. Δημιουργία Ξανά!;
Την επιχειρηματολογία μου περί της Αριστεράς την ανέπτυξα σε πολλά προηγούμενα post μου. Πρέπει να την ξαναγράψω;
Όσο για το άρθρο για το Τζήμερο θα σου απαντήσω τη προτείνει η Αριστερά για όλα αυτά να δούμε ποιο είναι καλύτερο.
1. Ελάχιστος μισθός 1300 ευρώ. Ναι, είμαι σίγουρος ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα ήταν χαρούμενοι με αυτό. Όπως και ότι δεν θα υπήρχε ούτε μια επιχείρηση στην Ελλάδα να τους τα δώσει (θα χαν κλείσει ή πάει αλλού).
Ο Έλληνας εργαζόμενος δεν παράγει 2000 ευρώ μικτά για να τα πάρει και σε μισθό+ασφάλιση. Όχι ότι φταίει ο ίδιος, γιατί είναι σχετικά καταρτισμένος και όχι τεμπέλης όπως μας κατηγορούν, αλλά διότι χρεώνεται τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία του δημοσίου. Όσο αυτά υπάρχουν όμως, δε συμφέρει να έχεις ένα εργαζόμενο αν σου στοιχίζει περισσότερο από όσο παράγει. Άμεση συνέπεια η απόλυση -> ανεργία η οποία βέβαια εντείνει τα φαινόμενα πίεση των μισθών προς τα κάτω.
Και όσο η Ελλάδα παραμένει μια εισαγοκεντρική οικονομία, με τις περισσότερες θέσεις εργασίας να στηρίζονται στις εισαγωγές, η ανεργία θα ανεβαίνει ακολουθώντας τη μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης.
2. Σωστά πρέπει όποτε θέλουμε και μας αρέσει να κλείνουμε δρόμους στο κέντρο και να ταλαιπωρούμε τους συμπολίτες μας. Κι ας είμαστε και 50 άτομα. Για μένα δημοκρατικοί τρόποι διαμαρτυρίας είναι η απεργία και η ψήφος, που δεν εμποδίζουν κανένα να κάνει τη δουλειά του. "Η Ελευθερία του καθενός φτάνει μέχρι εκεί, που ξεκινάει η Ελευθερία του άλλου".
3. Περιφρούρηση απεργίας - μια Ελληνική καινοτομία-προσφορά στο συνδικαλισμό. Αν θες λεβέντη μου κάνε απεργία, δε μπορείς όμως να "κατεβάζεις τους διακόπτες" όπως έκανε ο φίλος μας ο Φωτόπουλος και το σινάφι του, με αποτέλεσμα να έχουμε διακοπές ρεύματος επειδή αυτός ήθελε αύξηση.
4-5. Προτείνω αντί αυτής της φασιστικής αντιμετώπισης να θεσπίσουμε νέο φόρο 50 ευρώ το μήνα κατά Ελληνική κεφαλή ώστε να συντηρούνται οι λαθρομετανάστες. Δεν είμαι ρατσιστής, ούτε φοβάμαι τους μετανάστες (το 2006 περνούσα από μια λαοθάλασσα λαθρομεταναστών ανεβαίνοντας τη Σοφοκλέους από την Πειραιώς). Το λαθρομεταναστευτικό όμως αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα, αν και ελάσσων επί του παρόντος. Ας μας πει η Αριστερά πόσο θα μας στοιχίσει η λύση της.
6. Σε μερικούς μήνες θα τα δεις με την Αριστερή κυβέρνηση που μας έρχεται. Ευχολόγια, καμία λύση, θα τα πάρουμε από το κεφάλαιο... I just revived GAP with my shockpaddles and he yelled "There is money!"
7. Δε χαίρεσαι που λέει ότι δε γουστάρει ΧΑ;
Για να εμβαθύνω, λοιπόν, με παραδείγματα, αναφέρω ότι δεν υπήρξε διαπραγμάτευση με το IMF, οι συμφωνίες ξεκίνησαν με υπουργό οικονομικών - υπάλληλο του IMF και κατέληξαν με πρωθυπουργό - μέλος της Τριμερούς Επιτροπής. Ή ότι το IMF ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας αλλά για τα λεφτά αυτού και των αγορών.
Κι επειδή θεωρείς ότι πολλά από αυτά έπρεπε να τα υιοθετήσουμε ανεξάρτητα από συμφωνίες με και δεσμεύσεις προς την τρόικα, σου λέω ότι κανένα οικονομικό μοντέλο δε λύνει την ύφεση με μείωση μισθών και αύξηση τιμών, γιατί πολύ απλά δε μπορεί να κινηθεί η αγορά (τρίζουν τα κόκκαλα του Κέυνς). Επίσης, και αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα της ελληνικής κρίσης, δε νοείται εξυγίανση οικονομίας με λήψη επενδυτικών δανείων χωρίς την... επένδυση. Αυτό που θέλω να πω και το φωνάζω πάνω από δύο χρόνια είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση έπαιρνε δάνεια για να εξυγιάνει την οικονομία, η συνταγή τόσο του ΔΝΤ όσο και των Ελλήνων νεοφιλελεύθερων ήταν η αποκρατικοποίηση, και μάλιστα σε τιμές ξεπουλήματος.
Σαφώς ισχύουν αυτά που λες για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε αυτό που κάνεις λάθος είναι στο ότι η Κευνσιανή τοποθέτηση έχει κάποια εφαρμογή στην Ελλάδα. Ουσιαστικά αυτή εφαρμόστηκε στη μεταπολίτευση (ποτέ δεν έγινε νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Ελλάδα) με τις αυξήσεις σε αριθμό και μισθό των ΔΥ που ανέβαζαν τεχνιτά τη ζήτηση εις βάρος του δημοσίου χρέους.
Ο Κέυνς έχει εφαρμογή σε μια χώρα που δεν είναι ακρώς εισαγωγική όπως η Ελλάδα και οι αυξήσεις στην εγχώρια κατανάλωση τροφοδοτούν τους πολίτες της χώρας και όχι τους εμπορικούς εταίρους της.
Εντωμεταξύ όλο αυτό το διάστημα του μνημονίου δεν έχουν γίνει αποκρατικοποιήσεις εκτός του λιμανιού του Πειραιά!!!
Όποιος έχει συνδιαλλαγεί με ΔΕΚΟ ξέρει το πόσο απαράδεκτες είναι οι υπηρεσίες τους. Δυστυχώς με την πελατειακή σχέση που είχαν ΠΑΣΟΚ ΝΔ, όλοι οι άχρηστοι διορίστηκαν στις ΔΕΚΟ και έγιναν τσιφλικάδες του δημοσίου πλούτου. Και να οι αυξήσεις και να τα προνόμια και να η απαράδεκτη συμπεριφορά προς τον πολίτη-πελάτη κτλ. Και η αριστερά τη μας λέει; Να τα συνεχίσουμε αυτά και να βάλουμε και μερικούς ακόμα να τους βοηθάνε.
Ούτε εγώ είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων (μερικών) από οικονομικής σκοπιάς. Κακώς παραχωρήθηκε το δίκτυο ΟΤΕ (δεν εννοώ τις υπηρεσίες), έπρεπε να μείνει υπό κρατική εκμετάλλευση, παρότι πουλήθηκε σε πολύ μεγαλύτερη τιμή από τη σημερινή του αξία. Αλλά να δεις πως άλλαξαν οι ΟΤΕτζήδες από συμπεριφορά μετά την ιδιωτικοποίηση... Πόσο ακόμα ο άκρατος συνδικαλισμός θα γλεντάει στου κασίδι το κεφάλι;
Για άλλες δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΣΕ πχ που μας βάζει μέσα 10μύρια τη μέρα) η γνώμη μου είναι είτε κλείσιμο τώρα είτε ιδιώτης. Κάθε μήνα πληρώνω τον ΟΣΕ 30 ευρώ χωρίς να χρησιμοποιώ της υπηρεσίες του...
Αν σε κάτι συμφωνούν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πέραν του προφανούς της ανθρωποκεντρικής κοινωνίας, είναι στην αποκρατικοποίηση των τραπεζών, στις οποίες, έτσι κι αλλιώς, η κυβέρνηση διοχέτευε τα πακέτα διάσωσης και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό;
Ρεαλιστική δεν είναι η επαναξιολόγηση του δημοσίου χρέους; Η απαίτηση των χρωστούμενων από τους ξένους προς την Ελλάδα; Η αξιοποίηση του διαπραγματευτικού ατού της χώρας μας, όσον αφορά το χρέος και την ευρωζώνη;
Τέλος, ρεαλιστικό είναι ό,τι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και η πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι ότι οι Έλληνες λιμοκτονούν, οι μαθητές λιποθυμούν από την ελλιπή διατροφή, ότι 2 συνάνθρωποί μας αφαιρούν τη ζωή τους κάθε μέρα, ότι οι νέοι δεν έχουν μέλλον εδώ μέσα, αλλά ούτε κι έξω καθώς έχουν παγιδευθεί στην ανεργία και τη μιζέρια του παρόντος.
Το μόνο καλό που έκανε η μετακίνηση του λαού στην Αριστερά στις περασμένες εκλογές ήταν, οφείλω να παραδεχτώ, ένας εκβιασμός προς την Ευρώπη. Ίσως όμως κι αυτοί τώρα απλά καθυστερούν την έξοδό μας με τις κλωτσιές μέχρι να θωρακιστούν καλύτερα.
Να ξέρεις όμως, διαπραγματευτική ισχύ δε σου δίνουν οι φωνές και οι απειλές, αλλά η ικανότητα να σταθείς στα πόδια σου χωρίς τη βοήθειά τους. Και δυστυχώς η προτεινόμενη "κοινωνική" πολιτική της αριστεράς θα κάνει ακριβώς το αντίθετο. Και μετά θα βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη θέση δυστυχώς...
Όσο για το ότι έχεις να φας ακόμα, μάλλον θα έχει να κάνει με το ότι έχεις δουλειά ακόμα. Κι έλα πες μου εμένα, μετά, για προσόντα και πτυχία.
Και πάλι κάνεις λάθος να πιστεύεις ότι για όλα φταίει το μνημόνιο. Γίνεται με κάποιο τρόπο μια κοινωνία που παράγει λιγότερα από όσα καταναλώνει να παρέχει δουλειές στα μέλη της; Το έκανε τόσο καιρό με δανεικά, τώρα που τελείωσαν, τι περίμενες να πέσουν οι δουλειές από τον ουρανό;
Ρε και κανόνι να βαρέσουμε τώρα, να μη τους δίνουμε ευρώ από τους τόκους και οι Τούρκοι να γίνουν αξάφνα φίλοι μας και να μην έχουμε αμυντικές δαπάνες, πιστεύεις για κάποιο λόγο θα μειωθεί η ανεργία; Εκτός αν ανοίξουμε ΔΕΚΟ παντού να προσφέρουν κάθε λογής υπηρεσίες για να έχει ο κόσμος δουλειές. Ο απόλυτος κρατισμός στο μεγαλείο του - η ΔΕΚΟ της γειτονιάς σας.
Δε βλέπω που θα βρει η αριστερά λεφτά για όλους αυτούς που λιμοκτονούν, δυστυχώς...