@dfk, σου ζήτησα να μη χρησιμοποιείς επιχειρήματα του κώλου, ωστόσο τόσο το fact με τον αστείο λαϊκιστή φίλο σου όσο και η "ιστορία" της αυθαιρεσίας είναι τέτοια.
Αυτό που μου είπε ο φίλος μου ήταν κάτι που θεώρησα αστείο απλά, δεν ήταν επιχείρημα. Η ιστορία επίσης είναι αστεία, αν και δεν πιστεύω ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Όσο για το ΑΕΠ, αν λάβεις υπόψην ότι δαπανούνταν αμέσως κάτι 5άρια του ΑΕΠ στα mid 00's, ότι οι ΑΝΩ ΤΟΥ Μ.Ο. ΤΗΣ ΕΕ (και όχι όλες) αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα, την τελευταία εικοσαετία, υπολογίζεται ότι έχουν κοστίσει το 1/3 του σημερινού δημοσίου χρέους (το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστά πολύ παραπάνω από το 20 που ανέφερα), καθώς και ότι μας έχουν δοθεί δάνεια από χώρες με αντάλλαγμα τη δαπάνη των χρημάτων αυτών για την ενίσχυση της βιομηχανίας όπλου των χωρών αυτών, νομίζω ότι θα καταλάβεις πού το πάω.
Τώρα, βέβαια, το καταλαβαίνω: δεν πρέπει να το ρισκάρουμε με τους Τούρκους.Άσχετα από το αν η προστασία του έθνους υπήρξε ένας βασικός εκ των λόγων της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ, ΕΟΚ, ΕΕ και δεν ξέρω και γω τι άλλο.
Το ότι ήταν κάποτε 5% έχει κάποια σημασία για το τι συμβαίνει σήμερα; Ο κύριος δεν πρότεινε
σήμερα να μειωθούν κι άλλο; Το 2010 ήταν 2.3%, πόσο θέλει ακόμα να μειωθούν δηλαδή;
Επίσης μπορώ να βρω ένα κάρο άχρηστες δαπάνες που έγιναν την εν λόγω περίοδο στο ελληνικό δημόσιο και φούσκωσαν το χρέος, μια από αυτές είναι και οι αμυντικές. Οι μίζες γίνονταν παντού όχι μόνο στα εξοπλιστικά.
Η τακτική "θα το ρισκάρουμε", που ήδη το κάνουμε όταν εμείς απέναντι σε ένα πολυπληθέστερο κράτος έχουμε το
1/2.5 των αμυντικών δαπανών, μην ανησυχείς δε θα οδηγήσει σε πόλεμο. Το πολύ πολύ η Τουρκική μειονότητα στη Θράκη την οποία υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ (σχετικά βίντεο κυκλοφορούν στο utube), θα γίνει "ανεξάρτητη". Αλλά θα μου πεις τι πειράζει; Ο κ. Τατσόπουλος (εξέχον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) δεν υποστήριζε στο σχετικό ντοκυμαντέρ του ΣΚΑΙ ότι οι Έλληνες ήταν ευχαριστημένοι υπό τον τουρκικό ζυγό;
Άλεξ, πιάσει καλύτερα τα ανθρωπιστικά ζητήματα και όχι τα εθνικά, εκεί δε σας συμφέρει.
Πρώτον είπα να ανοίξουν κρατικά SuperMarket ,Βενζινάδικα,Λαικές κτλ. ωστόσο δεν νομίζω να σου απάνταγε το ίδιο για τα Βενζινάδικα διότι στο μυαλό του δεν έχει εξισώσει αντίστοιχα το Δημόσιο Βενζινάδικο = Βρώμικο (πόσο πιο βρώμικο;)+ Αγενείς προσωπικό (πόσο αγενείς να είναι άραγε;) και χαλαρά δε θα τον πείραζε. Από την άλλη εξήγησα και τον λόγο, όταν αναφέρεις ολόκληρη τη πρόταση στο φίλο σου , ίσως δώσει και διαφορετική απάντηση, ίσως και όχι. Μπορεί να γουστάρει να πληρώνει 10 χρόνια τώρα τα κέρατά του στο Lobby των supermarket, και να το έχει αποδεχτεί defacto και να τον νοιάζει από την άλλη τα 360 που σκάει στον "ΟΣΕ" όπως του χουν πασάρει τα σαΐνια του κράτους μαζί με τα MEDIA . Θα ήμουν περίεργος να ακούσω δε, τη δικιά σου πρόταση πάνω σε αυτό το θέμα . Φαντάζομαι η συζήτηση έμεινε εκεί και δε συνέχισε η ανάλυση για το πως; γιατί; ώστε να βγάλει κάπου;
Μπορείς να βρεις έστω και μια έρευνα που αναφέρει ότι το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει όσο ανεβαίνει ο κρατισμός; Αν δεν υπάρξει ηθική αλλαγή στο λαό, είτε κρατισμός είτε νεοφιλελευθερισμός, το ίδιο και το αυτό. Σαφώς βέβαια επιμένω ότι όπου επιβάλεται ο κρατισμός, ο λαός εντέλει υπέφερε και υπάρχουν πολλά παραδείγματα γι' αυτό στη διεθνή βιβλιογραφία.
Το να έχεις ένα supermarket στην Ελλάδα, που οι (δημόσιοι πλέον) υπάλληλοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, οι διεθυντές να μην παίρνουν μίζες και συνεπώς να έχει καλύτερες τιμές από τους ιδιώτες, είναι όνειρο απατηλό λαμβάνοντας υπόψη πως λειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Υπέροχη ιδέα, μη εφαρμόσιμη...
Να σου προτείνω εγώ ένα μοντέλο να μου πεις αν σου αρέσει; Ας πούμε ότι το κράτος είχε τα χρήματα να αγοράσει μια αλυσίδα supermarket. Προσλαμβάνει ιδιώτη manager, με τη συμφωνία ότι το περιθώριο κερδών θα είναι το μισό από τον ανταγωνισμό -> χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Το υπόλοιπο μισό περιθώριο κέρδους, διανέμεται μηνιαίως στο προσωπικό, ανάλογα με τη θέση του στην ιεραρχία με μορφή bonus. Οι υπάλληλοι προφανώς δεν είναι δημόσιοι (μονιμότητα), αλλά με το πλεονέκτημα ότι θα έχουν παραπάνω απολαβές λόγω του bonus.